środa, 10 września 2014

Prowansalskie rynki

3-03-2015
Oprócz jedzenia na prowansalskim rynku zachwycają kolory. Typowe prowansalskie barwy najlepiej uwidaczniają się na naczyniach stołowych i wszelkich ich akcesoriach.
Stając przed stoiskiem pełnym misek, talerzy, talerzyków, mniejszych i większych półmisków, naczyń na oliwki, oliwę, czosnek, zioła, pomidory i wiele innych specjałów w oczach migocą nam kolory: żółty, pomarańczowy, czerwony, zielony, niebieski i wiele innych.


Oprócz samych kolorów fascynuje też różnorodność kształtów i wzorów. Chociaż w wielu z nich występuje motyw przewodni w postaci oliwek.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
10-09-2014
Tradycyjny prowansalski rynek to jedna z lokalnych atrakcji pozwalających poczuć ducha Prowansji. Trudno sobie wyobrazić pobyt w regionie bez wizyty na takim rynku.
Wbrew pierwszemu wrażeniu nie jest to trudne - rynki odbywają się niemal w każdym miasteczku i większej wiosce. Czasami w trakcie trasy można odwiedzić dwa albo nawet trzy tego typu atrakcje.
Są ciekawe dla turystów, naturalne dla lokalnych mieszkańców. Obrazują ich podejście do życia - korzystającego z uroków natury.


Uroki natury znajdują się przede wszystkim na stoiskach. Możemy spotkać ich przekrój prawie na każdym rynku. Dominują kolory i smaki. Możemy próbować prawie wszystkiego - drugie śniadanie nie jest tego dnia potrzebne.


W zależności od pory roku, w której będziemy mieli okazję odwiedzać rynki barwy kolorów i smaków będą się zmieniały, ale zawsze pozostaną na długo w pamięci.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz